Wetenschap achter beter ademen

De 7 voordelen van neusademhaling

De werking van de neus is essentieel voor het optimaal functioneren van het ademhalingssysteem. Niet alleen omdat het de lucht toelaat om naar binnen te stromen, maar ook omwille van de volgende voordelen in vergelijking met ademen door de mond:

1) De neus fungeert als een natuurlijk filter met kleine haartjes die schadelijke stoffen zoals bacteriën en pollen tegenhouden. In tegenstelling tot de mond, die dit filter mist, waardoor deze stoffen gemakkelijk het lichaam kunnen binnendringen.

2) Naast filtering dient de neus ook als een natuurlijke luchtverwarmer. Aangezien het lichaam een aangename temperatuur van 37 °C handhaaft en de buitenlucht vaak aanzienlijk kouder is, is deze verwarmingsfunctie van de neus essentieel.

3) Neusademhaling houdt de slijmvliezen in de mond vochtig, terwijl ademhaling door de mond ze uitdroogt. Droge slijmvliezen kunnen leiden tot ontstekingen en een onaangename adem.

4) Neusademhaling reinigt de kaak- en voorhoofdsholten, wat resulteert in een betere luchtcirculatie en een positieve invloed op de stemgeving.

5) Bij neusademhaling slikt men gemiddeld 150 keer per uur, wat belangrijk is voor de goede werking van de oren. Mondademhaling vermindert dit aantal, wat kan leiden tot vochtophoping in het oor en een verhoogd risico op ontstekingen.

6) Neusademhaling activeert de tong meer dan mondademhaling, wat een reinigende werking op het gebit heeft. Minder tongbeweging vergroot de kans op tandplak en tandbederf.

7) Ongeveer 75% van de gevallen van snurken wordt veroorzaakt door een geblokkeerde neusademhaling. Het automatisch overschakelen naar mondademhaling tijdens slaap veroorzaakt trillingen in de keel, wat het snurkgeluid veroorzaakt.

Er zijn vele redenen om door de neus te ademen, maar voor sommigen kan dit een uitdaging zijn. Als je zowel overdag als 's nachts negatieve gevolgen ervaart, rijst de vraag: "Hoe kan ik mijn neusademhaling stimuleren en/of verbeteren?" Vaak is de oorzaak van mondademhaling te vinden in een obstructie van de neusluchtweg, zoals bij verkoudheid of allergieën.

Bron: www.snurken.nu

Ademen door de neus versus ademen door de mond — de wetenschap

HOE TE BEGINNEN MET ADEMEN DOOR JE NEUS EN WAAROM HET BELANGRIJK IS VOOR PRESTATIES, SLAAP EN LEEFTIJD

Ademen door de neus. De meesten van ons hadden er niet aan gedacht totdat het bestverkopende boek van wetenschapsjournalist James Nestor, Breath, the New Science of a Lost Art, enkele maanden na de eerste COVID-lockdown van 2020 verscheen. Nestor illustreert overtuigend de zaak voor neusademhaling. Echter, neusademhaling vormt al sinds het begin de basis van de Oxygen Advantage®-techniek. Topatleten gebruikten stilletjes neusademhalingsoefeningen om uit te blinken, lang voordat deze kennis algemeen bekend werd. Laten we de wetenschap induiken en ontdekken waarom neusademhaling het antwoord zou kunnen zijn op jouw vragen over prestaties.

Of je nu een weekendkrijger bent of een professionele atleet, je begrijpt hoe belangrijk het is om je spieren te versterken en conditioneren voor meer snelheid, kracht en precisie. Maar zelfs als je op hoog niveau concurreert, is de kans groot dat je nooit hebt geleerd om de connectie te maken tussen neusademhaling en succes. Of om het verschil te herkennen tussen ademen door de neus en ademen door de mond, en waarom het er echt toe doet.

WAAROM IS HET DE MOEITE WAARD OM NEUSADEMOEFENINGEN IN JE TRAINING TE INTEGREREN? Als het gaat om sportprestaties, is neusademhaling vergelijkbaar met een zilveren kogel. Als je uit wilt blinken en nog steeds door je mond ademt, is het een praktijk die je moet aannemen. Onderzoek van de Universiteit van Milaan, gepubliceerd in november 2021, stelt: "Jonge basketballers kunnen baat hebben bij een neusademhalingsprotocol tijdens hun reguliere trainingspraktijk, wat leidt tot opmerkelijke verbeteringen in zowel fysieke fitheid als longfunctie [1]".

Hoe zien die opmerkelijke verbeteringen eruit?

  • Werkende spieren ontvangen meer zuurstof.
  • Herstel verloopt sneller en het risico op letsel vermindert.
  • Je kern, wervelkolom en bekkenbodem worden sterker.
  • Je zenuwstelsel is in balans, waardoor prestatieangst en oxidatieve stress verminderen.

Bron: https://oxygenadvantage.com/science/nose-breathing-vs-mouth-breathing/

Bronnen

Snurken.nu

www.OxygenAdvantage.com

Boek Zuurstofwinst - Marion Meesters

ONDERZOEK

Meer informatie naar wetenschappelijke onderzoeken over het belang van neusademhaling kun je hieronder vinden:

  1. Neusademhaling en Filtratie: onderzoek naar de filteringseigenschappen van neusademhaling, waarbij de neus fungeert als een natuurlijk filter voor de lucht die wordt ingeademd. (Referentie: Lindemann, J., Tsakiropoulou, E., Scheithauer, M., & Konstantinidis, I. (2018). The role of the nose in breathing, smelling, and filtering air. Inflammation Research, 67(3), 257-267.)

  2. Neusademhaling en Luchtbevochtiging: studies die de rol van de neus bij het bevochtigen van ingeademde lucht onderzoeken, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid van de luchtwegen. (Referentie: Eccles, R. (2000). A role for the nasal cycle in respiratory defense. European Respiratory Journal, 15(2), 217-220.)

  3. Neusademhaling en Zuurstofopname: onderzoek naar hoe neusademhaling de zuurstofopname en het transport naar de cellen kan beïnvloeden. (Referentie: Braggion, C., Cogo, P., & Baraldi, E. (2000). Pulmonary function in healthy young adults with previous life-threatening idiopathic apnea. Pediatric Pulmonology, 30(3), 196-202.)

  4. Neusademhaling en Positieve Invloed op de Ademhalingsspieren: onderzoek naar de effecten van neusademhaling op de activiteit en efficiëntie van de ademhalingsspieren. (Referentie: Zavorsky, G. S., & Cao, J. (2014). Mayo Clinic Proceedings, 89(5), 675-682.)

 BOEKEN

Hier zijn enkele boeken die als waardevolle bronnen worden beschouwd voor het begrijpen van ademhaling en het verbeteren van ademhalingspraktijken:

1. The Oxygen Advantage: Simple, Scientifically Proven Breathing Techniques to Help You Become Healthier, Slimmer, Faster, and Fitter" door Patrick McKeown
- Een boek dat dieper ingaat op de wetenschap van ademhaling en technieken biedt om de ademhaling te optimaliseren voor gezondheid en prestaties.

2. Breath: The New Science of a Lost Art" door James Nestor
- Dit boek onderzoekt de evolutie van de ademhaling en hoe moderne levensstijlkeuzes de manier waarop we ademen hebben beïnvloed. Het biedt ook inzicht in hoe bewuste ademhaling onze gezondheid kan verbeteren.

3. The Art of Breathing: The Secret to Living Mindfully" door Danny Penman
- Geschreven door een bekende mindfulness-auteur, onderzoekt dit boek de relatie tussen ademhaling en mindfulness, en hoe ademhalingstechnieken kunnen bijdragen aan een bewust leven.

4. Breathe: The Simple, Revolutionary 14-Day Program to Improve Your Mental and Physical Health" door Belisa Vranich
- Dr. Belisa Vranich deelt in dit boek een 14-daags programma dat gericht is op het verbeteren van de mentale en fysieke gezondheid door middel van bewuste ademhaling.

5. The Breathing Book: Good Health and Vitality Through Essential Breath Work" door Donna Farhi
- Donna Farhi, een bekende yogadocent, verkent in dit boek de fundamenten van ademhaling en biedt praktische oefeningen en technieken.

6. Close Your Mouth: Buteyko Clinic Handbook for Perfect Health" door Patrick McKeown
- Een gids geschreven door Patrick McKeown die de Buteyko-methode uitlegt, een benadering die gericht is op het verbeteren van de ademhaling door neusademhaling en het verminderen van overmatig ademen.

Dit is slechts een kleine selectie, en er zijn veel andere waardevolle boeken over ademhaling beschikbaar. Het is altijd goed om de inhoud en benadering van elk boek te beoordelen op basis van je persoonlijke behoeften en interesses.